De Buteyko methode

Minder ademen, minder diep ademen…..het klinkt simpeler dan het is.

Meestal weet je zelf niet dat je te diep ademt en is je lichaam eraan gewend en ben je eigenlijk chronisch aan het hyperventileren met alle kwalijke gevolgen van dien. Een correcte ademhaling hoor en zie je niet en doe je door je neus, zowel in als uitademen. Onze neus is een fantastisch orgaan en wordt onderschat.

De neus verwarmt en bevochtigt en filtert en maakt stikstof aan en zorgt voor minder diepe ademhaling en juist een verminderde ademhaling door ontspanning van de ademhalingsspieren is de basis van de Buteyko methode.

Minder diep ademen en dus minder verlies van koolzuurgas en dit is belangrijk want koolzuurgas zorgt ervoor dat zuurstof vanuit ons bloed in de weefsels terecht komt. Teveel verlies van koolzuurgas zorgt er ook voor dat ons lichaam meer basisch wordt waardoor de werking van vitamines en de verbranding beïnvloed worden. Bij chronisch hyperventileren heb je meestal wel genoeg zuurstof in je bloed maar doordat er gebrek is aan koolzuurgas komt  zuurstof niet in de weefsels terecht.

Voor degene die een beetje theorie leuk vindt een kleine uitleg in de achtergrond van de methode:

Je ademt te diep…..je hyperventileert…je verliest veel koolzuurgas uit de longen.
Hierdoor verlies van koolzuurgas uit bloed en verdere lichaam en de zuurgraad van lichaam verandert naar basisch.
Direct verandert de werking van vitamines en de verbranding.

Het lichaam heeft de volgende beschermende reacties ontwikkeld op een tekort aan koolzuurgas en in een poging dit tekort op te heffen of te compenseren:
Verkramping van luchtwegen en aderen ….waardoor zuurstoftoevoer naar de hersenen, nieren en cellen van elk ander orgaan vermindert…..hemoglobine laat zuustof minder makkelijk los en verminderde zuurstof leidt tot hypoxia (zuurstoftekort) in de lichaamscellen. Dit kan tot hoge bloeddruk leiden en tot spataderen of aambeien.

Een langzame afbouw van koolzuurgas uit bloed kan tot samenklontering van bloed leiden en dat kan weer trombose tot gevolg hebben.
Het ademhalingscentrum wordt door gebrek aan zuurstof in essentiële weefsels gestimuleerd tot een diepere ademhaling en hierdoor neemt concentratie koolzuurgas weer verder af en zit je in een vicieuze cirkel.

Verlies van koolzuurgas in de zenuwen maakt ze prikkelbaar en het zenuwstelsel wordt geïrriteerd en dit leidt tot slapeloosheid, zenuwachtigheid, angsten, flauwvallen, epileptische aanvallen. Dus in feite allerlei processen in ons lijf die verband houden met verminderde concentratie koolzuurgas zijn beïnvloedbaar met de Buteyko methode.

Terug naar boven